Sărbătoare importantă, sâmbătă, pentru ortodocși. Tradiții și superstiții de Sfântul Ion / Ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie

Sărbătoare importantă, sâmbătă, pentru ortodocși. Tradiții și superstiții de Sfântul Ion / Ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie
Sfântul Ioan Botezătorul (FOTO - CrestinOrtodox.ro)
Publicat: 07/01/2023, 07:27
Actualizat: 07/01/2023, 07:31

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) în fiecare an, pe data de 7 ianuarie, în a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului (Bobotează). Este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament.

Sfântul Proroc şi Înaintemergător al Domnului Ioan Botezătorul proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2022. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial.

Aproape 2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

Aproape 2 milioane de persoane îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul sâmbătă, potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

În total, 1.975.838 de bărbaţi şi femei îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie.

Cele mai întâlnite prenume masculine sunt: Ioan – 447.697, Ionuţ – 361.680, Ion – 336.421, Ionel – 134.570, Nelu – 20.302, Ivan – 7.482, Jan – 4.491, Ionică – 4.460, Jean – 3.411 și Ioniță – 1.865.

La femei, domină Ioana – 390.970, Ionela – 148.141, Oana – 72.012, Ionica – 19.241, Nela – 10.783, Ionelia – 6.785, Jana – 4.811, Ionuţa – 582 și Onuţa – 134.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ion. Ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie

Ziua de Sfântul Ion reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae și, potrivit tradiţiei populare, se spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.

În dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor, astfel că cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.

Această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.

Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele din bătătură de fiarele sălbatice.

Conform credințelor populare, de Sfântul Ioan nu se stinge candela, pentru că aceasta arde pentru bunăstarea locuinței. Tot pe 7 ianuarie nu se taie nimic cu cuțitul și nu se consumă legume și fructe în formă de cruce, dar nici usturoi sau pepene.

Nici cu mătura nu se dă în ziua praznicului Sfântului Ioan Botezătorul. În caz contrar, cel care mătură va tulbura liniște morților.

În această zi există în anumite zone obiceiul numit „Iordănitul femeilor”, o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, unde aduce fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se „iordănesc”.

Un alt obicei este „Iordăneala”, un fel de colind în care mai mulţi tineri care au luat de la preot agheasmă de la Bobotează, în ajunul Sfântului Ioan, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează. Oamenii „iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Cine a fost Sf. Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el.

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Ioan Botezătorul era smerit şi umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă, încins cu o curea din piele. Hrana lui erau locustele (un arbore care nu mai există), deşi mulţi au tradus lăcuste şi miere sălbatică. A trăit într-o peşteră, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.

Evanghelia ne spune că Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustra mereu pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.

În calendarul ortodox, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este prăznuită la 29 august, care încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.

Aproape 460.000 de românce poartă numele de Ioana sau derivate, iar în privinţa bărbaţilor, aproximativ 1.400.000 dintre ei poartă numele de Ion sau derivate.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Rețetă delicioasă de mujdei. E gata într-un minut
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis